Επιχειρήσεις

Thesauri Caviar

3

Η επιχείρηση Thesauri Caviar της οικογένειας Παπαγιάννη, η οποία εδρεύει στην Άρτα, είναι μια ελληνική επιχείρηση εκτροφής οξυρρύγχων και παραγωγής χαβιαριού. Παράγει χαβιάρι στη φάρμα της, την πρώτη στην Ελλάδα, εκτρέφοντας κυρίως 3 καθαρά είδη οξυρρύγχου(όχι υβρίδια) από τα 27 συνολικά που παράγουν χαβιάρι, δηλαδή τα Acipenser gueldenstaedtii, Acipenser baerii και Huso huso. Από τον εκτρεφόμενο Ρωσικό οξύρρυγχο Acipenser gueldenstaedtii παράγεται το χαβιάρι Ossetra, από τον οξύρρυγχο Σιβηρίας το χαβιάρι Baerii και από τον οξύρρυγχο Huso huso το εξαιρετικό χαβιάρι Beluga. Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά το 1992, όταν ο πατέρας της οικογένειας Παπαγιάννη έφερε τα πρώτα αυγά οξυρρύγχου από το Άστραχαν στη φάρμα της οικογένειας. Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η ιστορία του Ψαριανού εθνικού ευεργέτη, Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος εξαγωγέας χαβιαριού και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εμπόρους του προϊόντος. H φάρμα (Αquafarm) της εταιρείας εκτείνεται σε μια έκταση 330 στρεμμάτων στις παρυφές του Αμβρακικού κόλπου διαθέτοντας αρίστης ποιότητας αρτεσιανό νερό που αναβλύζει από μεγάλο βάθος και διαρρέει τις δεξαμενές μέσω ενός ανοιχτού κυκλώματος συνεχούς ροής, εξασφαλίζοντας υγιεινή, ασφάλεια και ευζωία στα ψάρια. Οι εξαντλητικοί έλεγχοι, σε όλα τα στάδια εκτροφής των ψαριών (αναπαραγωγή, γόνος, λάρβα) και σε όλα τα επίπεδα (διαιτολόγιο, ευζωία, ποιότητα νερού), διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή κατάσταση των ψαριών, όταν αυτά ωριμάσουν. Σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής, η επιχείρηση δραστηριοποιούμενη εδώ και μία εικοσαετία, έχει καταφέρει να αναπτύξει τέτοια τεχνογνωσία, ώστε να έχει τη δυνατότητα στενής παρακολούθησης με υπέρηχο των ψαριών ένα προς ένα και επιλογής των θηλυκών που έχουν φτάσει στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας. Η διαδικασία αλατίσματος και συσκευασίας γίνεται σε εργαστήριο. Οι πρώτες ποσότητες χαβιαριού άρχισαν να εξάγονται κυρίως στην Αμερική, στην οποία σήμερα καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Στις ΗΠΑ, η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, γεγονός που αποδεικνύει ότι το προϊόν περνά από πολύ αυστηρούς ελέγχους. Η μονάδα πληροί όλες τις προδιαγραφές του συστήματος ποιότητας (FSSC) 22000 και είναι εγκεκριμένη από τον FDA για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα, η εταιρεία εξάγει το 95% της παραγωγής σε 20 χώρες, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στις Αραβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά, με το όνομα Thesauri.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 2681026145

Διεύθυνση: Ψαθοτόπι Άρτας

Email: info@thesauricaviar.com

Συντεταγμένες: 39.0659297467321, 20.9634536978676 

Διεύθυνση: Ψαθοτόπι Άρτας

Social media: Facebook & Instagram

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε

recipe nigiri sushi smoked eel sesami

Η επιχείρηση ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε, η οποία εδρεύει στο Ψαθοτόπι Άρτας σε μικρή απόσταση από τη Λιμνοθάλασσα Λογαρού, αποτελεί τον μεγαλύτερο  παραγωγό ευρωπαϊκού χελιού (Anquilla anquila)  στην Ελλάδα, παράγοντας  και διαθέτοντας  στην Ευρωπαϊκή αγορά ποικίλα προϊόντα χελιού (Ζωντανά, Νωπά και Καπνιστά), άριστης ποιότητας τιλάπια και κέφαλο. Η επιχείρηση απασχολεί 20 εργαζόμενους, διαθέτει τμήμα μεταποίησης, ενώ δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, που διατίθενται νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα. Ετήσια  εξάγονται 170 – 220 τόνοι από τους 200-250 τόνους που εκτρέφονται συνολικά. Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών της πραγματοποιείται σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αγγλία (σε όλη την Ευρώπη), με την αγορά της Ιταλίας να ξεχωρίζει. Ενδιαφέρον έχει και η αγορά της Ρωσίας (Μόσχα). Το 85% από το συνολικό κύκλο εργασιών της επιχείρησης εξάγεται.  Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης φτάνουν αεροπορικώς σε ειδικές συσκευασίες τα γυαλόχελα, των οποίων η αλίευση ξεκινά αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου. Αμέσως τοποθετούνται σε μικρές στεγασμένες δεξαμενές, όπου αρχίζει το πρώτο στάδιο εκτροφής τους. Στη συνέχεια τα χέλια μεταφέρονται σε υπαίθριες δεξαμενές, όπου αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματολογικών συνθηκών. Η συνολική διάρκεια εκτροφής διαρκεί από δύο έως τρία χρόνια, ώστε το χέλι να φτάσει στο επιθυμητό ιδιαίτερο χρώμα, γεύση και σχήμα. Έχοντας επιτύχει το μεγάλο βήμα της ελεγχόμενης παραγωγής, η συγκεκριμένη επιχείρηση προχώρησε στη πρώτη επέκταση των εγκαταστάσεών της, η οποία ολοκληρώθηκε το 1996. Το 2004 πραγματοποιήθηκε και δεύτερη επέκταση με επενδύσεις σε νέα συστήματα ανακύκλωσης του νερού υψηλής τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας αύξηση και καλύτερο έλεγχο της παραγωγής, την κατασκευή νέων δεξαμενών και την ανέγερση μεταποιητικής μονάδας καπνιστών προϊόντων. Η επιχείρηση όμως επεκτάθηκε και στη μεταποίηση, αλλά και σε νέες αγορές. Συγκεκριμένα, η μεταποίηση έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της και παράλληλα να επεκταθεί και σε νέες αγορές –όπως Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Κύπρος– αλλά και την εγχώρια αγορά, η οποία πλέον αναπτύσσεται με ρυθμό 25% ετησίως. Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ, έχοντας δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, έχει τη δυνατότητα να εκτρέφει και να προσφέρει στην αγορά αρίστης ποιότητας χέλια καπνιστά, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο. Η διαδικασία παρασκευής ξεκινά με τον καθαρισμό των χελιών. Ακολουθεί η Άλμιση και η Κάπνιση χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα σε παραδοσιακό φούρνο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την φιλετοποίηση και την τυποποίηση των χελιών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η επιχείρηση όμως έχει λανσάρει στην αγορά και επιλεγμένα φιλέτα πέστροφας “Oncorhynchus mykiss”, από τα καλύτερα ιχθυοτροφεία της Ηπείρου, τα οποία αποτελούν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 2681024005

Διεύθυνση: Ψαθοτόπι Άρτας

Email: https://www.eelgeitonas.com/el

Συντεταγμένες: 39.020316526735954, 20.911824324182 

Μετάβαση στο περιεχόμενο