Προστασία

Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας και πλούσιας βιολογικής ποικιλομορφίας. Λόγω αυτής της σημασίας, το βόρειο τμήμα του Κόλπου προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας. 

Η διεθνής αυτή συνθήκη υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ramsar του Ιράν και περιλαμβάνει ένα διεθνές δίκτυο υγροτόπων, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της παγκόσμιας βιολογικής ποικιλομορφίας και της διατήρησης της ανθρώπινης ζωής μέσω των οικολογικών και υδρολογικών λειτουργιών που επιτελούν. 

Η περιοχή του Αμβρακικού κόλπου είναι υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια βιοποικιλότητα. Λόγω της προαναφερθείσας σημασίας, το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού αποτελεί επιπρόσθετα και μέρος του δικτύου της ΕΕ NATURA 2000. Το Βόρειο κομμάτι του Αμβρακικού Κόλπου περιλαμβάνει Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα. Η ονομασία της τοποθεσίας για αυτήν την προστατευόμενη περιοχή είναι AMVRAKIKOS KOLPOS, DELTA LOUROU KAI ARACHTHOU (PETRA, MYTIKAS, EVRYTERI PERIOCHI, KATO POUS ARACHTHOU, KAMPI FILIPPIADAS).

Μετάβαση στο περιεχόμενο