Σαρδέλα

Η ταπεινή σαρδέλα θεωρείται το “λαϊκό” ψάρι των Ελληνικών θαλασσών.

Σαρδέλα

Τρισδιάστατη Απεικόνιση Σαρδέλας

Οι σαρδέλες είναι μια ομάδα ψαριών που απαντάται σε όλο τον κόσμο και όλες ανήκουν σε μια υποοικογένεια στην εξαιρετικά περίπλοκη ομάδα των Κλυπεϊδών ψαριών (στην οποία υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη συνολικά).

Η ευρωπαϊκή σαρδέλα (Sardina pilchardus) είναι ένα μικρό πελαγίσιο ψάρι της οικογένειας των Κλυπεϊδών(Clupeidae) της τάξης των Κλυπεόμορφων (Clupeiformes), που ζει στη Μεσόγειο θάλασσα και σε τμήμα του ανατολικού Ατλαντικού, παρουσιάζοντας μεγάλη συμβολή στην διατροφή και το εμπόριο. Τα ενήλικα ψάρια κολυμπούν κοντά στην παράκτια ζώνη και εμφανίζουν ημερήσια ικανότητα κάθετης κίνησης σε αναζήτηση τροφής. Τρέφονται κυρίως με πλαγκτονικά οστρακοειδή, αλλά και με μεγαλύτερους οργανισμούς. Ο γόνος εμφανίζεται στην ανοιχτή θάλασσα και οι προνύμφες παραμένουν στον πλαγκτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το είδος Sardina pilchardus ζει σε παράκτιες περιοχές, σχηματίζοντας κοπάδια με ιδιαίτερα σφιχτή δομή. Η Sardina pilchardus αποτελεί είδος πελαγικό, αλλά και νηριτικό. Η αναπαραγωγή της στις ακτές της Μεσογείου λαμβάνει χώρα από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο.

Η ευρωπαϊκή σαρδέλα (Sardina pilchardus) παρουσιάζει μέγιστο μήκος 25 εκατοστά. Οι φρέσκιες σαρδέλες είναι εξαιρετικά γευστικές, όταν ψήνονται στη σχάρα. Μπορούν επίσης να τηγανιστούν, αλλά διαθέτουν αρκετό λάδι από μόνες τους, καθώς είναι λιπαρά ψάρια. Οπότε, το τηγάνισμα σε πολύ λάδι είναι προτιμότερο από το τηγάνισμα σε λίγο λάδι.

H σαρδέλα του Αμβρακικού έχει πρωτεΐνες που βοηθούν στην όραση, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στο νευρικό σύστημα, ενώ περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει το σωματικό βάρος και σχετίζεται µε τη γονιμότητα.

1.003 πρωτεΐνες περιέχει η σαρδέλα του Αμβρακικού, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτές. Αυτό σημαίνει ότι το 50% του σώματος του ψαριού είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Οι 556 πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στην σαρδέλα, διαφοροποιούν κατά το ήμισυ το σώμα της σαρδέλας Αμβρακικού από την κοινή σαρδέλα (Sardina pilchardus) και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την ταυτοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και τη μοναδικότητα της.

Επιπλέον Οφέλη Της Σαρδέλας:

  • Περιέχει σημαντικό ποσοστό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, στοιχεία που είναι ικανά να βελτιώσουν τη λειτουργία των μυών.
  • Διαθέτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πολύ εύπεπτη.
  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία καθότι περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Έχει μεγάλο όφελος για την υγεία μας λόγω της εξαιρετικής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα
Μετάβαση στο περιεχόμενο