Τσιπούρα
Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη γιατί θεωρούνταν το πιο ελκυστικό και γευστικό ψάρι
Τσιπούρα
Τρισδιάστατη Απεικόνιση Τσιπούρας
Η τσιπούρα (“Sparus aurata”-Σπάρος ο χρυσόχρους) αποτελεί το πλέον ευρέως καλλιεργούμενο είδος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Ανήκει στην οικογένεια των Σπαριδών, που απαντάται πιο έντονα στη Μεσόγειο από οπουδήποτε αλλού.
Γενικά θεωρείται ως η καλύτερη τσιπούρα της Μεσογείου. Το μέγιστο μήκος της φθάνει τα 70 εκατοστά. Αυτό το όμορφο ασημένιο ψάρι έχει μια χρυσή κηλίδα σε κάθε μάγουλο και ένα χρυσό σημάδι σε σχήμα μισοφέγγαρου στο μέτωπό του.
Στην κλασική εποχή ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, είτε επειδή είναι ίδια ερμαφρόδιτη είτε λόγω της ομορφιάς της. Η τσιπούρα (Sparus aurata) είναι ερμαφρόδιτη, δηλαδή η πλειοψηφία των ψαριών του είδους είναι πρώτα αρσενικά και κατόπιν μετατρέπονται σε θηλυκά. Είναι κυρίως σαρκοφάγος και τρέφεται με οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων μυδιών και στρειδιών. Στην Ιταλία ονομάζεται orata, στην Ισπανία dorade, στη Γαλλία dorade royale και στην Ελλάδα και Κύπρο tsipoura. Η λατινική της ονομασία (“sparus aurata”), προέρχεται από τη χαρακτηριστική χρυσή λωρίδα την οποία έχει ανάμεσα στα μάτια της. Είναι ψάρι ευπροσάρμοστο, καθώς μπορεί να ζήσει σε θαλασσινό νερό, αλλά και στα υφάλμυρα ύδατα των παράκτιων λιμνοθαλασσών.
Η ανωτερότητα αυτού του είδους και η ικανότητά του να ευδοκιμεί σε νερά λιγότερο αλμυρά από την ανοιχτή θάλασσα το καθιστούν ιδανικό είδος ιχθυοκαλλιέργειας. H ελληνική παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 60% της παραγωγής αυτών των ειδών στην Ε.Ε. και κοντά στο 30% της παραγωγής των Μεσογειακών ειδών διεθνώς. Αναφορικά με τη θρεπτική αξία, ανά 100gr τσιπούρας η ενέργεια που λαμβάνει το άτομο είναι ίση με 168kcal, οι πρωτεΐνες είναι περίπου το 21%, ενώ (προφανώς) δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες.
Τα ολικά της λιπαρά αποτελούν το 9,5%, ενώ οι «διαιτητικές ίνες» είναι μικρότερες από 0,5. Επιπλέον, στα 100gr περιέχονται 7μg σελήνιο, 0,87 μg βιταμίνη D, 327mg EPA και 555 mg DHA. Από τη σάρκα της δημιουργούνται λεπτά κομψά φιλέτα, αλλά το ψάρι συχνά μαγειρεύεται ολόκληρο, αφού καθαριστεί, καθώς το μέγεθός του και το σχετικά στενό σώμα του προσφέρεται ιδανικά γι’ αυτό. Από τους 120 τόνους ψαριών που αλιεύονται στο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Λογαρού- Τσουκαλιό , οι 50 είναι τσιπούρας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα πολύ ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας επηρεάζονται γρήγορα από την χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία. Η τσιπούρα πιάνεται με απόχη στην προσπάθειά της να εξέλθει της λιμνοθάλασσας αναζητώντας τα ζεστότερα νερά του Αμβρακικού Κόλπου.