Κουτσομούρα

H κουτσομούρα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου

Κουτσομούρα

Τρισδιάστατη Απεικόνιση Κουτσομούρας

Η κουτσομούρα (Mullus barbatus) είναι ένα ψάρι που ζει σε βάθη έως και 300 μέτρα και κυρίως σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς. H κουτσομούρα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου διακρινόμενη για το κατακόκκινο χρώμα της και τη λεπτή της σάρκα. Το χρώμα της είναι κόκκινο στη ράχη της, λευκό στην κοιλιά και ασημένιο στα πλευρά της.

Το μέγιστο μήκος της μπορεί να φτάσει τα 25 εκατοστά. H κουτσομούρα μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή να τηγανιστεί. Η λεπτή αλλά σφιχτή σάρκα της δεν χρειάζεται σάλτσα ή γέμιση, αν και μερικές φορές παρέχονται. Το συκώτι της αποτελεί μια λιχουδιά.

Η κουτσομούρα του Αμβρακικού αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι πρωτεΐνες, που περιέχει, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, βοηθούν στην ομαλή κυτταρική διαίρεση κατά την ανάπτυξη του οργανισμού και διαθέτουν αντιϊκή δράση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαθέτουν τέλος πρωτεΐνες που σχετίζονται με την άριστη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στον άνθρωπο, ενώ η κατανάλωσή τους έχει και αντικαρκινική δράση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο