Pizza με καπνιστό σολομό και χαβιάρι
Pizza με καπνιστό σολομό και χαβιάρι
Υλικά
1 ζύμη πίτσας (ακολουθεί η συνταγή παρακάτω) 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 90 γραμμάρια τυρί gouda, χοντροκομμένο 90 γραμμάρια τυρί mozzarella, χοντροκομμένη 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες 140 γραμμάρια καπνιστός σολομός κομμένος σε λεπτές φέτες 1/3 του φλυτζανιού creme fraiche (κρεμ φρες) Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο 30 γραμμάρια χαβιάρι Ossetra
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 260οC. Τοποθετούμε την πέτρινη πλάκα ψησίματος πίτσας στο φούρνο.
- Αναμειγνύουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε η γεύση του σκόρδου να διαπεράσει το λάδι.
- Ανακατεύουμε σε μπολ το gouda με τη mozzarella.
- Χωρίζουμε τη ζύμη της πίτσας σε 2 κομμάτια. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη σε κύκλο 23 cm.Μεταφέρουμε χρησιμοποιώντας ένα καλά αλευρωμένο φτυάρι πίτσας.
- Ελαφρά απλώνουμε στη ζύμη σε απόσταση 2,5 με 5 cm από την άκρη της το λάδι σκόρδου. Πασπαλίζουμε το μισό από το τυρί πάνω από το λάδι, αφήνοντας 2,5 με 5 cm γύρω από την άκρη. Απλώνουμε τα μισά κρεμμύδια πάνω από το τυρί.
- Μεταφέρουμε την πίτσα απευθείας στην πέτρινη πλάκα ψησίματος και ψήνουμε για 8 έως 12 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και μοιράζουμε ομοιόμορφα τον μισό καπνιστό σολομό πάνω από την πίτσα.
- Τοποθετούμε την creme fraiche (κρεμ φρες) σε ένα μικρό μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε μια ή δύο κουταλιές της σούπας γάλα. Περιχύνουμε ελαφρά την creme fraiche (κρεμ φρες) πάνω από την πίτσα.
- Γαρνίρουμε με φρέσκα κρεμμυδάκια και χαβιάρι και σερβίρουμε αμέσως.
Ζύμη Πίτσας
- ¼ του φλυτζανιού χλιαρό νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι σίκαλης
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας γάλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το προζύμι , αναμειγνύουμε το ¼ του φλυτζανιού χλιαρό νερό, τη μαγιά και το αλεύρι σίκαλης σε ένα μικρό μπολ. Το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη. Ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη σανίδα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη αλλά ακόμα υγρή. Τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ γυρίζοντας τη μια φορά. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθουμε τη ζύμη.
Πηγή: https://www.joanneweir.com/recipes/pizza-breads/celebration-pizza-with-smoked-salmon-and-caviar/